Rörstrands X Minimarket

Interview

1. När detta samarbete inleddes hade ni inte samarbetat med något annat varumärke innan. Vad var er relation till Rörstrand? Hur kom det sig att ni tackade ja?

Vi har faktiskt gjort ett flertal samarbeten, men det är för länge sedan. Från det att vi vann vårt första pris på Elle-galan fick vi många förfrågningar om samarbeten och vi har jobbat med Moderna Museet men också gjort kollektioner för andra varumärken, som Quicksilver och Weekday. Tills slut införde vi ett stop för samarbeten, vi hann helt enkelt inte med vårt eget. Det här är första samarbetet på flera år. När Rörstrand ringde oss var alla överens på direkten om att tacka ja, vi har alltid haft stor respekt för Rörstand/Ittala och är som många andra uppvuxna med att ha deras produkter runtomkring oss. Vi ville dessutom ha nytt porslin till kontoret.

2. Berätta om serien. Hur tänkte ni i designprocessen? Hur kom ni fram till idéerna? 

Vi hade flera mål i designarbetet. Vi ville göra en serie som tar för sig i butikshyllan. Samtidigt ville vi att serien skulle vara tidlös och med lätthet kunna appliceras till befintligt, enklare porslin. Det kändes också viktigt att göra något könsneutralt. Och självklart att det skulle kännas ”Minimarket”.

Vi hade olika idéer och infallsvinklar från början, allt ifrån ett italienskt bord från 80-talet till en surrealistisk restaurang i Portugal. Som alltid när vi arbetar så handlar det om att få ihop referenserna till ett gemensamt slutresultat.

3. Är det här typisk Minimarket design? Hur speglar serien er och ert varumärke? 

Serien är lekfull och konceptuell, vilket känns Minimarket. Viktigt för oss är självklart också närvaron av mönstrat och färg. Färgmässigt sökte vi oss tillbaka till en av våra tidigare favoritkollektioner – SS09 – där vi jobbade med det klassiska RGB systemet som grund till färgskalan.

4. Temat frukost – speglar er? På vilket sätt? 

Frukosten ser så olika ut från dag till dag, beroende på vad man har hemma. Servisen samlar variationerna och presenterar frukosten på ett plockvänligt sätt, vilket bjuder in till långa frukostar. Just den långa och ”plockande” frukosten skapar lugn och ett bra humör. På en bra frukost får man vara långsam och slarvig, det känns fint. Frukosten brukar övergå i lunch på våra möten och det känns enkelt att kunna plocka undan ett par delar och ställa fram ett par nya. 

5. Ni är tre systrar som jobbar ihop? Hur funkar det? Hur ser arbetsfördelningen ut? Vem gör vad? 

För Rörstrands samarbetet har vi återgått till att formge tillsammans alla tre. Det var så vi jobbade från början – att göra det igen gav extra arbetsglädje till hela verksamheten. Eftersom vi är tre kan vi alltid tillämpa två mot en principen när vi inte är överens, men vi försöker alltid diskutera oss fram till en gemensam lösning. Det intressanta ligger i våra olika referenser, det för oss alla framåt.

I arbetet med Minimarket i övrigt jobbar vi alla med produktutveckling, Sofie mer strategiskt och Pernilla och Jennifer mer detaljerat och med skapande av nya silhuetter. Utöver det är Sofie ansvarig för sälj och marknad, Pernilla och Jennifer för design och produktion.

6. Hur tycker ni det har varit att jobba med porslin jämfört med kläder och skor? 

Vi har alltid skapat egna prints och använt mycket färg, så det kändes naturligt att överöra det till samarbetet med Rörstrands. För textil gör vi ofta organiska mönster, något vi snabbt kände inte passade på hårt material. Då började vi experimentera med grafiska mönster och kom fram till en oändlighetsprincip baserad på geometriska former som skapar nya geometriska former.

 

7. Serien består av sju olika delar. Har ni någon favoritprodukt? 

Jennifer: Jag gillar kaffe-muggen, kul att göra ett nytt öra tillsammans med ursprungsformggivaren!

Pernilla: Gillar assietten, den är enkel att variera! 

Sofie: Den lilla koppen. Jag har tidigare druckit kaffe ur mer gammeldags koppar av litet format, så den här storleken passar mig perfekt. Jag har alltid älskat den här koppen, från första skissen.

rorstrand-3